Monday, December 31, 2012

31.12.2012


salam semua. wahhh mesti malam ni ramai yang buat party hebat hebat kan. party boleh.. tak semestinya semua haram. eh kalau party dengan family, apa haram jadahnya? betul tak? bukan sebab nak sambut sangat tahun baru. menurut Islam, awal Muharram kita dah lama. cuma ni kita buat party kecil kecilan sebab satu family dapat berkumpul. yelahkan.. sekarang ni bukan senang nak dapat cuti yang semua sama cuti. kan kan kan? jangan fikirkan semuanya buruk.. tak baik taw! No.. No.. No.. 

malam ni terasa nak tulis blog sebab tah la.. maybe penghujung tahun 2012 kan? kan best kalau setiap apa yang kita alami, dapat dirakam. so bila habis setiap tahun je kita dapat tengok balik rakaman rakaman sepanjang tahun. so kita tahu mana silap dan salah kita terhadap orang lain, lagi lagi terhadap kedua ibu bapa kita. yang hari hari kita ngadap. yang duduk jauh tu, hari hari natap gambar.. yang dah kehilangan parent dia, hari hari kita lalui kehidupan kita dengan masih dibawah tanggungan dia. tak ke banyak dosa kita kalau kita tak bertaubat. Masyaallah.. masih belum terlambat....

apa apa pun.. banyak jugak la benda baru dalam kehidupan aku selama 2012. first sekali sebab pindah la kan. pindah jauh di bawah bayu.. siapa sangka?! tak pernah terdetik pun masa melancong ke Sabah, yang aku akan stay dekat sini. pehhhh! tak pernah rasa nak! sebab jauh kot.. jauh dari adik beradik. jauh dari kawan kawan.... if still dekat semenanjung tu takpe jugak. boleh naik bas balik rumah Selangor or naik KTM. ini tidak... kena naik flight. tiket pulak bukan macam bas or KTM. bapak mahal! haish... ujian betul... pape pun... 2012 ni memang banyak pengalaman baru la. then banyak gaduh jugak. kena fitnah la. sokey.... benda kalau tak betul, dia akan hilang bagai angin di bawa ribut je.. chill bebeh! tak gentar langsung. cehhhh.. hahahaa lepas ni ada la yang nak kata lagi kan kan? ngaku jela.. taubat la ye.. 

akhir kata, dengan kesempatan post blog tibatiba rajin malam ni.. aku nak mohon maaf jika ada salah dan silap yang sedar mahupun yang tak sedar.. moga kita sentiasa dirahmati Allah.. dan sentiasa dilindungi dari bala bencana yang boleh menyusahkan kita semua... doakan untuk pelajar SPM 2013 juga termasuk aku. moga moga kita dapat menjadi salah seorang daripada pelajar cemerlang SPM! doa buat saudara saudara yang sedang dalam kesusahan juga.. moga mereka diberi kekuatan dan ketabahan yang kuat! Amin... 

Saturday, December 29, 2012

#3 Resepi Kek Coklat Kukus

salam semua. ok harini nak post resepi kek buatan tangan sendiri. untuk Ayah and Ibu punya ulang tahun perkahwinan dorang. walaupun dah lepas, tapi masih boleh sambut k.. hahahaa.. dapat comment yang baik dari Ayah and Ibu. Ibu la paling excited sebab kek favourite dia.. Ibu suka coklat. Alhamdulillah menjadi.. ni resepinya. Try la! 

Bahan-bahannya..
KEK
1 cawan tepung gandum (diayak)
1 cawan serbuk koko (diayak)
1 sudu kecil baking powder (diayak)
1 kotak susu coklat (250ml)
2 biji telur (size A)
1 cawan gula halus
1 biji butter
3 sudu besar susu pekat
1/4 cawan minyak masak
 1 sudu kecil esen vanila

TOPPING
4 sudu besar susu pekat
3 cawan serbuk koko/milo
1/4 sudu besar minyak masak
2 sudu besar susu segar

step 1..

Pukul telur, gula dan butter sampai kembang. Kemudian titiskan esen vanila dan pukul..


step 2..

Masukkan campuran tepung gandum, serbuk koko dan baking powder sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Kaup balikkan sehingga sebati.

step 3..

Masukkan susu kotak, susu pekat, minyak dan gaul sebati.

step 4..

Masukkan dlm loyang yang telah dilengser minyak/marjerin. Then kukus 45min.


step 5..

biar sejuk selepas dikukus.


step 6..

masukkan serbuk koko/milo.


step 7..

masukkan minyak, susu pekat dan susu segar. kacau hingga sebati. dan tuangkan diatas kek yang telah dikukus tadi. SIAPPP!!!


SELAMAT MENCUBA!!! 



Tuesday, December 25, 2012

Selamat Pengantin Baru..

Salam semua. haish.. sekejap je.. dah balik Sabah balik. rasa macam tak cukup je 40hari dekat semenanjung. tak tahu la kenapa. lagipun tak dapat jumpa member member sangat.. masing masing busy kan.... just jumpa Iliya and Azmira je. haish.. takpelah.. bulan 3 balik lagi. Yuhuuu~ so balik cuti ni sebab nak mengisi kekosongan aktiviti semasa cuti sekolah hujung tahun yang terakhir..ulang suara YANG TERAKHIR! *jerit* hahahahahaaaa... mula ke Perlis, then Shah Alam, then Jeratut, then Kelantan for the last place. Kelantan sebab Abang Ijun kawin pada 20.12.12012. smart kan? k jeles... hahahaa.. dah kawin ye.. paling muda ye.. tunggg arrrr.. hehehee.. so tengok gambar gambar jela ok.. sebab gambar pun boleh bercakap taw.. so rasai keajaiban gambar yang selama ni ramai yang tak tahu.. (padahal malas nak menaip) hehehee..

Pelamin yang Indah.. 

 Ayahanda Tercinta..

Alhamdulillah.. Selamat sudah.. nampak senyum tu! Cari aku cepat!!! Sape dapat cari, nahh choki choki.. hahahaa.. 

Doa buat Isteri Tercinta..

Nampak!! terus hilang mata.... hahahahaa

Hadiah buat Isteri..

tinggallah kami bertiga yang masih membujang bujang dan mendara.. giliran siapakah lepas ini? lalalaa..

Me and The Loving Bride

Family.. except Big Sis, her Hubby and Son, Sis-in-law and her Daughter

The Bride and Parents..

Me and Cousin's Daughters and Son..

tadaaa... doakan SPM saya tahun depan Cemerlang ye.. lepas tu baru gambar ni bermakna.. SPM Didahulukan, Kahwin Diutamakan..hahahahaaa.. tataaa.. Salam.

Wednesday, December 12, 2012

#2 Resepi Sushi

salam semua. ok sihat semua? amacam holidays? ok ke K.O? hahahaaa.. whatever la.. dah Abang Najib elok elok bagi cuti, bersyukur jela kan.. daripada takde, pandai pulak nak bising. eh rasa sekejap je kan? dah nak dekat habis cuti. haish.. tahun depan SPM. tahun terakhir bergelar pelajar sekolah. macam tak percaya pun ada jugak. iyala.. rasa macam baru tadi je habis PMR tahu tak. penat PMR pun tak habis lagi.. eh penat ke? mestilah.. otak ni ha penat.. *tunjuk kepala* nampak tak dah mengecil kepala ni? hahahaa sebab banyak tak belajar lagi untuk SPM. so tahun depan kena buat betul betul. takde main main sangat macam tahun sebelum. eh main tu ada jugak la.. tapi kureng.. kihkihkihkih.. aku bukan budak skema!

ok habis cite serabut tu. nak tahu tak.. ramai yang suka dengan resepi Pavlova hari tu. hahahaha.. senang je kan? siapa dah try.. korang memang terbaik lah! sedap kan? na.... tak caye masa aku cakap haritu. ok nak bagitahu ni walaupun ramai yang taknak tahu. aku tak minat sushi. sungguh! tak boleh masuk. dengan bau nye.. aduh.. aku jeles bila tengok orang yang suka makan sushi. eh nampak macam sedap tahu tak! padahal...... tak boleh masuk! tapi ada sushi yang aku boleh makan. sushi handmade by my big bro and big sis. sedap taw! tak hanyir pun.. then sangat menyelerakan. tak caya? cuba try dulu ar.. hahahaa CUBA then TRY.. ni resepinye!

bahan-bahannya..

1 mangkuk sederhana besar nasi putih
1 keping telur dadar dipotong memanjang


4 ketul isi ketam yang telah direbus siap (dalam gambar ni terlebih pulak! hehehee..)


1 cawan kecil air gula
2 keping rumpai laut kering (pastikan yakin HALAL!!!)


1 keping tikar kecil

step 1..

bentangkan 1 keping rumpai laut kering di atas tikar kecil. dan sapukan dengan air gula SEDIKIT. supaya senang untuk digulung.


step 2..

letakkan sedikit nasi di atas kepingan rumpai laut tadi dan ratakan.


step 3.. 

letakkan 2 ketul isi ketam dan telur dadar.


step 4..

gulungkan dengan perlahan-lahan. dan mampatkan supaya tidak terbuka.


step 5..

potong mengikut saiz yang anda suka. Selamat Mencuba!


senang je kan? try la.. jangan malas malas mencuba benda yang baru. cuti cuti, tapi menimba ilmu tu kena sentiasa.. supaya takde la otak ni jadi lembab. aku tak try lagi.. tapi dah tahu buat. dah tolong tolong sikit. nak rasa aku buat? hahahaa.. untuk tersayang jelah nanti! :p

Sushi EiyZhan :D abang tercinta!

Tuesday, November 27, 2012

Shopping Online Shop

salam semua. ok hari ni dah stay Ulu Yam balik. takde la boring mana hari pertama. then akak suruh balik Pelis balik, oh bukan taknak. tapi penat ulang-alik. tahu penat? penat. ye penat. penat.. oh penat. ye sangat penat. ok.. tadi banyak mengemas. tahu jela bila rumah tinggal ni. sangat bersepah. sebab semalam baru hujan lebat katanya.. so kemas kemas la sikit sikit. tak larat sangat. ok tujuan aku post. saje nak post pasal shopping dalam talian. eh best ke? tah la.. aku kureng sikit. tengok barang la kot. macam pakaian, aku lebih tergoda bila melihat.. dan bila kita melihat, kita akan jatuh cinta.. macam pakaian tu semua menari Tango suruh kita beli dorang. mana tak cair! hahahaa.. imaginasi lebih kan? so what! 

aku takde la pengalaman shopping online ni, tapi abang and adik aku penah la shopping online. dekat satu 'kedai' ni. agak murah. dan agak boleh dipercayai. selama abang and adik aku berurusan, takda hal lagi la.. tak tahu la orang lain ada kena 'kencing' ke.. tah! aku tengok dorang ok je.. so saja saja pada malam yang indah nan suci dan tengah demam ni, haih... demam pulak. sebab beli ayam segar dekat Batang Kali punya pasai la.. hish! ada pengalaman. k sangat sejuk dan sejuk sangat. eh sambung balik pasal 'kedai' tu.. ni link nye.. korang boleh tengok la dekat sana.. macam macam ada.. Selamat Berbelah.. ahaks!


http://www.1shopping.com.my/

Sunday, November 25, 2012

#1 Resepi Pavlova

salam semua. ok semalam birthday Abg Ijun, aku ada buat kek. first time ok.. kek apa? kek Pavlova. wahhh sedap tuuuuu.. eceh! bukan nak puji sendiri, tapi memang sedap hasilnya. cuma ada kehangusan sikit warna dia disebabkan kesilapan suhu oven. tapi tak rasa pun kepahitan tu. sokey la.. first time. eh senang je buat kek ni actaully.. *bajet belagak kan* hahahaa.. serious la.. then ramai tanya resepinya. so nak kongsi dengan semua orang.. jangan sia-sia kan ye.. lagi lagi untuk pelajar sekolah yang sedang syiok bercuti macam aku! hahahahaa.. apa salahnya kita try benda baru.. ye dak? bila korang habis baca resepi ni, mesti korang rasa nak buat. TRY IT! Good Luck!

bahan-bahannya..

3 biji putih telur gred A
1 biji limau nipis @ 1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil esen vanilla
setengah cawan gula halus
setengah sudu besar tepung jagung
250g whipping cream

step 1..

putih telur dan gula halus dipukul sebati


step 2..

masukkan esen vanilla, limau nipis @ cuka dan tepung jagung. pukul hingga sebati.


step 3.. 

panaskan oven 150c

step 4..

alaskan loyang dengan kertas minyak.
tuangkan sebatian tadi ke atas kertas minyak.

step 5..

bakar selama 1jam dengan api atas bawah 100c-120c sehingga betul betul nampak garing. jangan terlampau garing, nanti hitam macam aku buat. hahahaa :D


step 6..

pukul cream hingga betul betul kembang. kalau beli yang dah siap kembang, tak payah pukul. buh je atas cake yang dah dibakar tadi tu.


step 7..

susun buah mengikut kesenian anda. SIAP! ni lah hasilnya.. Selamat Mencuba!

Tuesday, November 06, 2012

Kahwin Awal itu Pengalaman Best!

salam semua. buat apa tu? eh lupa nak wish. SELAMAT BERCUTI kepada semua pelajar sekolah yang dah start cuti. yang belum start tu, redha jela ye.. hehehee.. first sekali nak bagitahu, beberapa hari ni memang selalu buka blog, tapi just edit edit serba sedikit. takde la gempak mana. just simple je kan? sukati I la.. hahaha.. sorry la tak post. bukan takada idea. tapi kepala hotak ni serabut sikit beberapa hari ni. banyak masalah la jugak. hahahahaa.. tapi beberapa hari ni jugak la aku asyik baca blog blogger blogger yang kahwin awal. macamana rasa? eh mestilah I jealous. I pun nak jugak! lols itu pun nak tanya ka? ahaks! yang aku dapat temui dua blogger ni. Kak Irine and Kak Dena. *nak singgah blog mereka boleh tekan dekat nama tu* korang boleh baca sendiri la kalau nak tahu kenapakah mereka berkahwin awal? sila la singgah. takkan kecewa sebab post dorang semua best. 

Kak Irine

Kak Dena

sweet kan? dua dua kahwin umur 20tahun. and dua dua suami dorang umur 26tahun. *kalau tak silap* memang sweet sangat sangat. tapi cerita dorang berbeza. yang Kak Irine ni dia kenal Husband dia dekat laman sosial and Husband dia terus ajak serious. berani right? and Kak Dena pulak pilihan family.. and I was like.. "WOW!!! masih wujud lovestory yang macam ni.." tapi parents mana yang nak anak anak dia menderita kan? semua pilihan parents, dorang akan pilih yang terbaik. so siapa di tempat aku, aku yakin dan aku pasti, lepas korang baca cerita dorang, korang akan simpan niat nak kahwin awal. sebab kemanisan dalam percintaan sebenarnya bermula dengan rumah tangga. 

cuba bayangkan, korang nak date ke nak berguling guling tengah padang pun takada orang nak marah and fikir tak senonoh, tapi takyah la sampai guling guling, kang nampak macam orang gila pulak. tapi korang tak rasa macam sweet ke? berpegang tangan.. suap suap masa makan.. tengok wayang boleh peluk tangan si suami.. boleh cubit cubit.. wahhhh semua tu diyakini HALAL ok. takada halangan langsung. pasangan muda la katakan. tapi lain pulak cerita si remaja yang kahwin awal. mengikut sumber bernama, family dorang memang jenis yang kahwin awal. so tak terkejut sangat la kan.. tapi pada zaman macamni?.. hmmm... *fikir sejenak* tiada yang mustahil. Jika Allah kata jadi, maka jadilah.. eh eh coppp!!! siapa yang kahwin awal nanti, jangan lupa jemput ye.. :D

Syafiq (16) dan Yana (14)

Friday, November 02, 2012

TAMAT SEKOLAH 2012!!!

salam semua. harini ialah hari terakhir persekolahan untuk sesi 2012. macam baru semalam je aku daftar nama dekat SMK Bandaraya Kota Kinabalu, Sabah.. cepat je masa berlalu. tahun depan dah SPM. kena study betul betul. tak boleh main main.. *5minit* ala.. enjoy sikit sikit, tak salah.. janji kena pandai atur masa. tapi serious la.. masa PMR, macam biasa je. takut tu memang takut, tak boleh nak tipu la kan. tapi banyak jugak khayalnye. tapi ni SPM. mak aiiii!!! *menggigil* macamana la tahun depan bergelar Calon SPM 2013. yang bestnya sebab senior dah.. ewahhh.. hahahaa.. sengal! takde menda pun jadi senior ni. setakat ramai kenal tu, lagi tak suka. baik macam first first aku dekat sekolah ni, semua tak kenal. aku anak siapa pun orang tak kenal. free je hidup. but now, pegi mana semua, cikgu cikgu kenal sebab dorang dah tahu siapa Ayah.. *sigh*

tadi tengok movie hantu je dalam kelas. movie One Misscall. memang terbaik la. hahahaa.. nak tahu cerita pasal apa? ala... tak suspen la. downloud la. baru best tengok bila tak tahu. hahaha.. takde la seram mana. tak boleh lawan Sinister lagi! peh! tu lagi gempak! siapa yang ada sakit jantung, aku rasa innalillah kot.. banyak terkejut terkejut kot... then sesiapa yang mengandung pun jangan la tengok. sebab dia banyak babak babak kekejaman. pembunuhan bersiri. fuhhhh.. *lap peluh* lepas tengok movie, pergi ambik buku latihan yang dah bayar dekat koperasi. so semua hal sekolah untuk tahun depan dah selesai. cuma buku teks je tak dapat lagi 20buah. gila ar! *hantuk kepala dekat dinding* banyak kot! satu buku teks pun aku tak selak lagi. macam berhantu je. bila aku tengok je buku teks, meremang bulu roma. nampak tak permainannya..

lepas selesai semua tu, apa lagi.. ambik gambar la. kali ni aku tak bawak Baby Canon aku sebab berat kot. dah la bawak laptop lagi. actually malas.. hahahaa selalunya ok je. tapi memang berat la. naik lenguh bahu. kami main webcam. snap snap muka muka comel comel kami. aku, Ekin, Amanda, Nadirah, dengan Cici. si Syar aku tak tahu dia pegi mana masa tu. tiba tiba hilang masa nak ambik gambar sama sama. masa aku balik pun aku tak sempat jumpa. dia tu suka menghilang sendiri. pastu bila masa dia muncul balik dekat kami pun kami tak tahu. hahahahaa... Syar Syar.. macam biskut. aku balik hari ni paling awal. pukul 11. gila kan?! macamna boleh terlepas dari Pakcik Jaga? kami buat muka comel la. hahahahaa.. then keluar! senyum senyum je.. Pakcik Jaga tu ok je dengan kami.. hahahaa... habis la sesi tahun ni. persekolahan di sekolah baru.. sangat indah! :)

HO HO HOOO HOTAK HANG! *jerit*

"hai.. uhuk uhuk.. kami cewek indon mali" tettt! tibatiba 'mali'. hahahaa keluar sleng cina.

aww.. comel tak arnab arnab ni.. puihhhh!

oh tidak! 

comel tak saye... XD

Ekin yang kepala bosar tu. aku yang mata bolat tu! huhuhuhuuu :D

HAPPY HOLIDAY, GUYS! Muahxxx! XOXO

Friday, October 26, 2012

Selamat Hari Raya AidilAdha

salam semua. sihat? oh harini raya. Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua pembaca blog aku yang tak seberapa ni. cewah ayat merendah diri! hahahaa.. mesti ada yang balik kampung kan? mesti best gila kan? mesti terharu habis la kan.. tung la.. dapat balik kampung. dapat bersama family lain.. berkumpul adik beradik semua. wahhhh.. *lap air mata* aku tak dapat balik sebab masa tak mengizinkan. takpe takpe.. 13.11.12 ni aku balik Selangor. jumpa adik beradik.. jumpa member member.. jumpa orang tersayang... tettt! hahahaa.. tersayang tu abang abang and kakak kakak angkat la.. tengok dah fikir lain. aku still single la.. eh eh berapa hari je lagi nak genap 1tahun aku single.. ohhhhhh terharunya.. *lambai lambai ala ratu* 

so harini ibu masak Laksa Kedah *my fav tuuuuuuu* and Laksa Johor. pehhhh puas makan dua jenis laksa ni.. memang terbaik ar laksa ibu masak. tak pernah yang tak habis! then buat open house kecil kecilan.. ramai jugak la yang datang. yang rapat rapat je. member aku just Ekin and Cici je datang. sebab yang lain ada yang balik kampung and buzy. raya kan? mestilah ramai buzy sebab masing masing buat rumah terbuka. hish! rindunya dekat Abang Ijan. sebab dia sorang je adik beradik aku yang beraya sendirian.. dekat Maktab Pengguruan dia tu.. dia tak boleh balik sebab Isnin ni dia ada exam. so Abang Ijan, All the best! nanti Miya and Afi balik, KITA ENJOYYYY!!! hohohohoooo sukanya sukanya..

 with Ibu and Ayah

 Juadah pagi raya.. nyum nyum!

 anak dara ok.. hahahaa :D

Cici and Ekin

Tuesday, October 16, 2012

Peperiksaan Akhir Tahun 2012

salam semua. ok harini hari last sebelum aku beri tumpuan kembali pada peperiksaan yang akan kembali esok sehingga selasa minggu depan. so no online! no enjoy! stop kejap. lepas exam, baru enjoy sepuasnya. eh rasa sekejap pulak PMR kali ni. hahahaa.. ingat lagi tahun lepas, habis je exam.. terus pergi MarryBrown melantak! then main bebola kecik warna warni dekat bilik mainan tu. sumpah macam budak terencat. dengan baju sekolahnya.. hahahaa.. kelakar. dengan siapa? dengan Azmira and Iliya la siapa lagi. pakcik Azmira murah hati hantar kami. best kan? mestilah.. hahahaa..

ni la masa habis PMR! :')

ok dikesempatan ni, nak ucapkan HAPPY 2nd BIRTHMONTH untuk babyboo aku, Syedi Ali Alauddin. amboi amboi.. makin bosar mama tengok kau Ali. hahahahaa.. ni yang sedap peluk peluk cium cium pipi gebu tu! tunggulah kau, mama balik Selangor nanti kita jumpa, mama gomol kau! rindu dah bergunung ganang ni tahu! apa apa pun moga menjadi anak ummi kau yang terbaik. abang sulung kan? jadi jangan nak manja sangat nanti! dengan mama kau boleh manja! hehehehee :D ok lah.. out dulu. tataaa.. salam.

hahahaa.. ramai kata muka ni nampak lain. ada yang kata muka budak form2. aww muda lah I.. terharu taw! ramai kata, eh mata dah ada.. hahahaa kwajak kwajak! :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...