Saturday, February 16, 2013

Seminar Bahagia Menjadi Gadis

salam semua. aku baru balik dari hadir seminar Bahagia Menjadi Gadis dekat Yayasan Sabah. banyak sangat maklumat yang kami dapat. pasal haid yang sebenar, then pasal istilah couple Islam, and and pasal kahwin awal. ok tu soalan dari budak sekolah agama ok. kami yang sekolah biasa ni macam pehhhhh menggatai noooo.. hahaha! sumpah lawak! suasana dalam dewan tu paling bising la kan yang kami nampak, sebab kami duduk belakang, so kami nampak semua. sekolah agama la yang paling hyper.. sumpah gua tak tipu. gelak kuat. pe semua la.. hahaha kami yang sekolah biasa ni, bila gelak sikit sikit then tetiba yang sekolah agama gelak kuat, kami terus terdiam and pandang antara satu sama lain. fikir sendiri la.. eh eh.. bukan semua sekolah agama macamni ye anak anak.. jangan salah faham. tapi memang kenyataan suasana semalam. aku nak kongsi doa untuk mendapat Suami yang baik baik dari penceramah.. 

Ya Rabbi..
Aku berdoa untuk seorang lelaki yang akan menjadi sebahagian daripada hidupku..
Seorang lelaki yang sungguh mencintai-Mu lebih dari segalanya..
Seorang lelaki yang akan meletakkanku pada kedudukan kedia di hatinya setelah Engkau..
Seorang lelaki yang hidup bukan untuk dirinya sendiri tetap untuk-Mu..
Seorang lelaki yang mempunyai sekeping hati yang sunggu mencintai dan dahaga akan Engkau dan memiliki keinginan untuk menauladani sifat-sifat agung-Mu..
Seorang lelaki yang mengetahui bagi siapa dan untuk apa dia hidup, sehingga hidupnya tidaklah sia-sia..
Seorang lelaki yang memiliki hati yang bijak bukan hanya sekadar otak yang cerdas..
Seorang lelaki yang tidak hanya mencintaiku tetapi juga menghormati aku..
Seorang lelaki yang tidak hanya memujaku tetapi dapat juga menasihatiku ketika aku berbuat salah..
Seorang lelaki yang mencintaiku bukan kerana kecantikanku tetapi kerana hatiku..
Seorang lelaki yang dapat menjadi sahabat terbaikku dalam tiap waktu dan situasi..
Seorang lelaki yang dapat membuatku berasa sebagai seorang wanita ketika berada di sisinya..
Seorang lelaki yang memerlukan sokonganku sebagai peneguhnya..
Seorang lelaki yang memerlukan doaku untuk kehidupannya..
Seorang lelaki yang memerlukan senyumanku untuk mengatasi kesedihannya..
Seorang lelaki yang memerlukan diriky untuk membuat hidupnya menjadi sempurna..

Dan aku juga meminta..
Izinkanlah aku menjadi seorang wanita yang dapat membuat lelaki itu bangga..
Berikanlah aku sekeping hati yang sungguh mencintai-Mu sehingga aku dapat mencintainya dengan cinta-Mu, bukan mencintainya dengan sekadar cintaku..
Berikanlah sifat-Mu yang lembut sehingga kecantikanku datang dari-Mu bukan dari luar diriku..
Berikanlah aku tangan-Mu sehingga aku selalu mampu berdoa untuknya..
Berikanlah aku penglihatan-Mu sehingga aku dapat melihat banyak hal baik dalam dirinya dan bukan hal buruk saja..
Berikanlah aku mulut-Mu yang penuh dengan kata-kata kebijaksanaan-Mu dan pemberi semangat, sehingga aku dapat menyokongnya setiap hari, dan aku dapat tersenyum padanya setiap pagi..
Dan bilamana akhirnya kami akan bertemu, aku berharap kami berdua dapat mengatakan, "Betapa besarnya Engkau kerana memberikan kepadaku seorang yang dapat membuat hidupku menjadi sempurna."..
Aku mengetahui bahawa Engkau menginginkan kami bertemu pada waktu yang tepat dan Engkau akan membuat segala sesuatunya indah pada waktu yang Kau tentukan.


me with Ekin

me again with Nadirah

again! me with Syarifah

ok ni semua sekali. tapi takde Manda. kamera aku ni Manual Focus so bukan semua orang boleh guna. terpaksa la dalam tandas. hahaha!!!

Amin.. moga doa ni dapat membantu korang yang takut dapat suami yang kurang baik. kita sendiri kena perbaiki diri untuk menjadi yang lebih baik! Insyaallah dapat yang baik baik.. ok sangat sangat penat.. pape pun bila seminar, memang aku tak penat. aku suka sangat pergi seminar or krusus motivasi macamni.. yang penting cuti nak habis dah. hahahahaa gila weh.. dah terbayang buka sekolah balik, then tugasan macam biasa. then kena jalankan tugasan sebagai fotografer sekolah balik.. then bla bla.. then then then exam bulan3, pehhhh!!! blank terus otak bila ingat exam. apa aku nak jawab? apa aku nak tulis? apa aku nak buat? STUDY LAHHH! itu pun nak tanya lagi kan.. hahaha pape pun.. wish you best of luck! stop thinking about holidays! exam bulan3, then cuti balik kan kan kan... yeyyy!!! balik Selangor!!! pergi genting dengan abang abang and adik.. and jumpa anak anak buah.. jumpa kawan kawan.. ya Allah.. rindunya semua tu... heheheee.. *lap air mata* k dah dah.. taknak buat drama malam malam ni.. hahaha ok la.. Selamat Kembali ke Sekolah!!!

Tuesday, February 12, 2013

Brunei Darussalam

salam semua! wahh mesti ada yang sedang berholiday kan kan kan.. syiok tu! tenang fikiran. aman dan damai.. hahaa tetiba takda motif. k tengok tajuk dulu betul ke tak.. hari ni nak story habis pasal holiday gua di negara minyak! untuk pengetahun am anda, Brunei ni salah satu tanah yang berdiri di atas kumpulan minyak yang terpenting untuk kita semua. bukan minyak masak, minyak urut, minyak apa lagi.. tapi minyak kenderaan yang sentiasa dan setiap masa diperlukan oleh setiap orang yang berkenderaan je la ye.. macam aku ni, buat donno je.. hahaha..

ok aku pegi selama 3hari 2malam dan bertolak pada hari sabtu dan pulang pada hari isnin. bersamaan 9.2.13 hingga 11.2.2013. aku stay dekat rumah member ayah. memang terbaik la uncle ni.. sporting habis. and kaya.. kring kring *bunyi duit syiling jatuh* hahahaa.. gimik je tu. kami panggil Uncle Baha. uncle bawak kami jalan jalan memang puas gila la. semua tempat dia bawak.. antaranya ialah Muzium, Taman Tema Brunei yang kosong! hahahaa and Seria, bukan tempat yang perang perang tu ye... tapi tempat wujudnya minyak. 

and and and.. kami jugak pergi perkampungan air. tahu tak selalunya perkampungan air ni rumah biasa biasa je kan.. tapi dekat Brunei ni, rumah bapak besar! kalah rumah aku. 2tingkat. besar gila la.. nanti aku tunjuk gambar.. sekolah pun banyak. yang bestnya.. dekat atas laut ni, macam atas darat jugak keadaan dia. nasib takda mall sekali. kalau ada, memang gempak gila! stesen minyak, balai polis, balai bomba pun ada.. tak caya? p lah Brunei and tengok sendiri. baru korang yakin dengan apa yang aku post ni..

orang dekat Brunei ni pulak semua baik baik.. takada la sombong pun... aku ingatkan orang Brunei ni sombong sombong kot sebab dorangkan kaya. memang kaya la weh.. kuih tiga biji rm2.50. bapak la! duit dorang murah la.. 1dolar je.. macam rm1 la.. tapi kena dengan kita orang Malaysia, semua nak dikalinya.. hahahaa.. so tak shopping, cuma beli baju I Love Brunei and bla bla untuk yang tersayang dan tercinta di Sabah je.. and banyak beli coklat dekat Labuan masa nak tunggu feri balik ke Kota Kinabalu je.. sebab dah guna duit kita kan, shopping habislah coklat.. tak kira duit dah.. ok la.. gambar gambar pulak.. selamat menonton.. 

Masjid yang paling terkenal di Brunei

Taman Tema Brunei tapi kosong.. pelik!

ni lah perkampungan air yang kaya tu!

posing dulu.. untuk penutup post kali ni! Selamat Bercuti :D

Friday, February 08, 2013

I'm ready for my holiday!!!

salam semua. baru baru ni ayah and ibu dah ambik keputusan tepat untuk sokong aku drop subjek Fizik. dan tambah subjek Seni and Tasawwur Islam. so kalau tambah tambah tolak semua total yang aku ambik untuk SPM tahun ni ialah 11subjek. naaaa.. hambek! takpe... nak berjaya. bukan tamak. tapi susah susah dahulu, senang senang kemudian.. Insyaallah. apa apa pun.. dah solat Istikharah minta petunjuk semua.. sekarang tawakal saje la.. apa apa yang akan aku hadapi, semua ni ada baik dan buruknya.. yang penting hati tenang dan bukan kes ikut kawan. ramai jugak orang nak perli perli kata rugi pe semua.. bagi aku semua ni hak aku. sebab bukan dorang yang nak duduk dalam dewan jawab SPM nanti untuk aku. so masing masing jaga hal masing masing...

so haritu sambutan Maulud Nabi dekat sekolah.. tahun ni aku hanya bertugas masa perarakan di sekolah sahaja. sebab apa? sebab kami budak kelas sains tulen kena pegi Karnival Jom Masuk U. hahahaa.. first time k pegi karnival ni. dulu bila dengar orang pergi je rasa macam aku ni tak perlu pergi lagi.. lambat lagi nak SPM. tapi bila tahun ni kena pergi.. ya Allah! SPM nak dekat dah.. kurang daripada 365 hari lagi.. pehhhhhh seram sejuk terus bila tengok orang orang tu dok terang terangkan bidang yang ada.. macam tak percaya pun ada jugak.. tapi itulah hakikatnya.. tak sangka dah jadi anak dara dah aku ni.. dulu kanak kanak ribena lagi.. kihkihkih..


wahhh next week cuti kan kan.. ada sekolah yang hanya cuti dua hari dan ada yang cuti berganti selama seminggu. wohooo!!! SEMINGGU tu.. termasuk lah sekolah aku sendiri. untung betul aku sebab dari sekolah rendah kalau tahun baru cina je mesti cuti seminggu. sebab sekolah cina kan.. tapi form1 sampai form3 cuti 2hari je macam sekolah lain.. rasanya la kalau tak silap. then masuk form4 and form5 ni cuti seminggu balik. sebab apa? bukan sebab aku masuk sekolah menengah cina taw.. jangan harap! hahaha.. sebab pengetua sekolah kami berbangsa cina. so untung kan.. weee... so korang apa plan? jalan mana.. aku? lalalala... hahahaa dah buat passport semua haritu.. rasa rasanya pergi mana? teka la cepat! nak bagi choki choki ni.. hehehehe..


naaa... ada yang tahu tak? hehehee dah kalau duduk Sabah ni.. paling dekat ialah Brunei. heheheheee.. iye... aku pergi Brunei untuk 3hari 2malam. rasa rasanya best tak? eh melancong.. jalan jalan.. negara orang pulak tu.. pengalaman baru.. tempat baru.. suasana baru.. mestilah best! eh tiba tiba rindu Singapore. takpe takpe.. passport untuk 3tahun. habis SPM boleh pergi rumah makcik dekat sana. berapa lama pun boleh.. lalalaa.. baru rancangan.. eh apa fikir cuti je ni.. SPM LA WEH! hahahaa takpe.. cuti masa untuk fikir rehat.. sekolah fikir sekolah la! jangan dok gatai nak fikir benda lain.. cewahhhh... hahahahaa.. ok la.. SELAMAT BERCUTI SEMUA!!! salam.. 

Brunei!!! Please be nice with me.. :3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...