Wednesday, March 26, 2014

Wordless Wednesday: Post ke-100


Alhamdulillah.. Usaha sendiri dapat duit sendiri untuk beli sendiri hadiah diri sendiri.

Monday, March 24, 2014

MH370


Tanggal 8 Mac 2014,
Di dingin subuh hari,
Kami diusik dengan kehilangmu,
Usikan itu pelik,
kerana,
usikan ini penuh misteri,
pelbagai manusia,
membuat andaian,
kononnya itu,
dan ini puncanya,
semua megah dengan tekno dunia,
tanpa sedar teknoMu
Ya Allah..
yang terhebat,
Wahai ratu awan,
Untuk mencarimu,
kami kerahkan segala kudrat,
dari laut cina selatan,
sehingga ke Vietnam,
Pelbagai,
Layardan sayap dikerah,
untuk mencarimu,
ratu awanku,
Di khabar,
Engkau berada di laut andaman,
Puas kami meneropong,
puas kami menyeru seluruh alam,
supaya berkata atau berkicau,
supaya kami tahu dimana engkau berada...
Puas kami doa,
supaya hijab kami dibuka,
supaya kami melihatmu dimana,
Ratu hati kami,
Baru sebentar,
Kami diusik dengan duka,
kami terusik dengan air mata,
usikan yg penuh tamparan,
Usikan kedukaan,
Apabila,
Sang Nakhoda Negara,
Memalukan berita pilu,
seluruh dunia,
MH370 ratu awanku telah tiada,
Sedihnya kami kerna jauh engkau meninggalkan kami,
tanpa sebarang berita,
atau sepatah kata,
Ya Allah,
Kami memanjatkan kesyukuran,
kerna segala ketidakpastian,
kita terjwab sudah,
ratu awan kami,
sudah tiada,
Lautan Hindi ditujuinya,
Walaupun,
berat hati ini menerimanya,
tapi ,
kami redha,
kami terima,
kami sedar,
supaya kami semua kembali kepadaMu,
Allah Yang Esa,
Terima Ya Allah,
Engkau makbulkan doa kami..
Engkau temuikan kami,
Walaupun dengan khabar duka,
tapi,
kami percaya semuanya ada hikmah...

Inna lillahi wa inna ilayhi raji'oon. To Allah we belong & to Him we shall return. Our condolences to the families & loved ones of the passengers on MH370 that has been announced to have crashed in the Indian Ocean. May Allah have mercy on them and grant them Paradise. Al-Fatihah...

Thursday, March 20, 2014

Terima Kasih, Cikgu..

salam semua. ok hari ni 20 Mac 2014, orang ramai cukup arif tentang tarikh ni lebih lebih lagi batch 96 kerana hari ni la kami batch 96 terima result SPM. hahahaha.. awal pagi lagi dah jejak sekolah. maklumlah sekolah sebelah rumah. 10 pagi, sambil berjalan kaki ke sekolah sambil tu juga tangan menghantar sms untuk check result. dengan berjubah silver pink bershawl hitam dan berkasut kelas masa dekat PLKN hahahaha ni kes kasut hancuss sebelum masuk PLKN. so tak sempat nak menyopingkan diri lagi.

sampai je sekolah jumpa cikgu untuk daftar. cikgu pun check check nama aku ada yang belum selesai dengan pinjaman buku teks. aku pun TERbuat muka blur sebab aku pinjam buku teks sejarah tingkatan 5 je yang lain dah pulang masa permulangan buku teks beramai-ramai. aku pun terduduk and sms Gang Kadau tanya dekat mana, then dorang pun dekat bilik SPBT. terusssss jalan ke sana untuk selesaikan ni.

dalam perjalanan nak ke sana, aku terima sms..... berdebar gila masa tu. tadaaaaaa!!! dapat dah result melalui sms. tak tau nak happy ke nak sedih. result biasa biasa tapi aku tau memang akan mengecewakan Ibu Ayah sebab dorang expect lebih... aku gagahkan diri untuk sms semua.. Ibu.. Ayah.... Abang... Akak.... Abang Ijun... dan Abang Ijan.......... mengalirnya air mata akhirnya atas kegagalan untuk buat Ibu Ayah gembira untuk sekali lagi macam PMR dulu. Maafkan Miya, Ibu Ayah....

then Abang Imran (abang ipar) call.. aku pun angkat la..... kalau nak tau.. Abang Imran banyak bagi motivasi dekat aku. banyak aku mengadu pasal pelajaran dekat dia sebab Abang Imran pandai wooooo... cemerlang PMR and SPM nya. then Abang Imran faham aku.... dia bagi semangat... dia sedapkan hati aku.... and dia kata masuk UPSI lepas ni boleh temankan akak buat PhD. hehehe ok Abang Imran. 

then habis calling dengan Abang Imran... sms dari Ayah sampai.... Ayah kata takpe... tapi aku tau Ayah sangat sangat kecewa. dan sampai juga sms dari abang abang tercinta aku.. semua kata tahniah dan jangan kecewa dorang cakap sebab aku dah buat yang terbaik. banyak kejayaan ada di depan lepas ni.. aku pun macam ok sikit balik. mampu tersenyum je.. hahahaha perasaan? hanya Allah sahaja yang tau.. dah la.. banyak pulak story pasal result, yang penting tahniah buat kawan kawan aku tak kira di mana dorang berada. maklumlah baru balik PLKN kan.. kawan merata tempat. hahahahaa..ok la... ramai nak tau kan result? nah! selamat menatap.. tataaa

BM A
Pendidikan Seni Visual A
BI B+
Pendidikan Islam B+
Matematik B
Sejarah B
ICT B
Biologi E
Kimia E
Addmath *spoil* hahahahaa

Tuesday, March 18, 2014

Last Part of PLKN: Setiap Pertemuan pasti ada Perpisahan

salam semua. salam kembali berblogging. wahhhh lama dah tak berblogging. gatal sangat dah tangan ni nak membebel dekat blog tercinta ni. blog blog... blog sihat? berhabuk nampak. hahahaha sorry la.. tuan awak yang dulunya putih dan sekarang gelap bak malam tanpa bulan ni masuk PLKN. faham faham je la k.. and now jangan risau dah. sebab PLKN dah TAMAT!!! tah la.. betapa gembira hati ni tak dapat di gambarkan. dapat bersama family balik.. rindu bergunung ganang weh... hahaha.. k kita sambung dengan story dekat PLKN. but sorry la takleh cerita full sebab tak suprise la untuk yang nak pergi and tak de special nya kalau orang yang tak dapat pergi tu tau jugak apa yang kami rasa.. hehehehee nakal kan? :p




pasal cuaca dekat sana. biasa la tempat tinggi. memang sejuk gila la kalau subuh. air dia macam air ais. tapi mandi tetap jugak mandi sebab dah biasa mandi subuh. sampaikan depan dorm kami bunga ros tumbuh dengan suburnya. rezeki kami dapat tengok ros pink. hehehee :D

ni masa menang mendeklamasikan sajak




k ni part menembak haritu dekat Kem Tentera Darat, Kota Belud. memang best gile ar citenye. mula mula serious sejujurnya ada perasaan takut. banyak yang terlintas. MC16 tu terbang la.. hahahahaa lepastu peluru tercampak belakang la.. last sekali, takde pun semua tu. cuma disebabkan terlampau gabra and excited, kening aku terkena bucu teropong dekat senapang tu masa menembak. berdarah tak benti. tapi sorok taknak p medic sebab takut kena marah. hahahahahaa nasib dekat kening, tak nampak sangat parut. kenangan k.. :D


orite ni pulak masa derma darah. aku dah 18 kan. so takyah tanya parents dah. memang ni salah satu wishlist aku nak derma darah. tahun lepas dekat sekolah, aku try jugak, tapi tak boleh sebab berat 40kg je. tinggi 163cm tapi berat 40kg, memang tak layak ar citenye. so tahun ni aku makan banyak banyak and try lagi sekali. last last berat aku ngam! tinggi 164cm berat 48kg. YES! memang happy gile babun. tapi..... part check jumlah darah. aku tak cukup darah.... pehhhhhhhhh! memang nak nangis masa tu! k fine. tutup cite. tahun depan aku try lagi! tengok ar.


ni masa latihan tali tinggi

ni masa masuk pertandingan debat. first time k. nampak kan muka tenang tu. padahal tahan geram tu. -_-"




ni pulak masa Khidmat Komuniti. aku lupa nama kampung tu tapi dekat je dengan kem kami. so aku masuk pertandingan tarik tali. menang weh! tapi semua tak percaya aku masuk pertandingan tu. cite dekat Ibu, Ibu mampu gelak je. k fine....... -_-






ni pulak masa pertandingan kawad kaki. Wira and Wirawati Alpha kaut semua Johan. heheheheee terima kasih kepada semua ahli! we did a great job! Alhamdulillah..

 ni mural wirawati Alpha. Johan k.. hehehee :D




ni semua cinta hati jantung paru-paru aku dekat Kem Tanaki. sayang korang semua weh. thanks sebab sentiasa bersama aku. dekat kem, dorang panggil aku Mama and Umi sebab dorang kata aku ni macam mak mak. kejut bangun subuh, membebel itu ini, hahahaaa padan ar muka. manja sangat dorang ni. k aku rindu korang sangat sangat. jangan lupa setiap kenangan kita k. jaga diri, jaga solat and jaga parents and family. jadilah wanita yang berjaya dunia akhirat. insyaallah...

 ni pulak adik aku dekat sana. Pinas. manja. nakal and gila gila sama je macam aku. selalu dengar masalah aku. and kami memang sekepala. jaga diri k dik.. :')

dengan Tuan Komanden


 ni dengan Cikgu Fiza. Jurulatih paaaaaaling aku sayang! :')

ni masa malam penutup :'D

ni dengan Cikgu Su. Cikgu ni la satu satunya orang yang wish masa befday aku haritu. sebab dia tengok IC aku masa daftar masuk kem. huhuhuuu thanks cikgu.




Semoga mendapat keputusan yang terbaik kepada semua CALON STPM dan SPM 2013

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...