Saturday, December 31, 2016

Dua Kosong Satu Enam

tahun selesaikan pengajian. sediakala sebagai anak dan pelajar ditambah pula sebagai isteri. belajar, mengajar dan diajar. habis musim kuliah, sambung musim praktikal. cuti jangan kira. jalankan pula tugas surirumah tangga.

kuliah memang tak pernah ada masalah. praktikal pula menjadi pengajaran. hospital dan klinik bagai rumah kedua. demi permata hati ayahanda bonda yang semakin hari semakin membesar. mama tak sendirian, ada tok ayah dan tok ibu bersama serta oppa dan omma yang sentiasa bertanya khabar turut risau.


kekasih hati yang jauh tapi sentiasa usaha untuk ada disisi. penat, mengantuk, dihabiskan di atas jalan dan awan. tak kira cerah dan gelap. setiap bulan pasti terbang, habis cuti dipohon, sebab mama. dialah papa kamu, nak.


tahun honeymoon. berkenalan, berkasih. videocall dan facetime tempat kita dating setiap malam. itu pun kalau line tak cemburu dengan kita. menangis melalak belakang cerita. asam garam gula cuka penambah perisa rumahtangga tingkat 4.

Alhamdulillah.. hadirnya mereka, pengukuh diri. syukur pada Ilahi tahun ini dapat diharungi dengan kental. moga tahun Dua Kosong Satu Tujuh, dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat..

Friday, December 16, 2016

Anakanda SnA: Shopping untuk Baby

assalammualaikum.. alhamdulillah... sekarang tengah bercuti dekat kampung suami. hehehee dekat kelantan la mana lagi.. so tengah bosan bosan dan memang dah plan nak shopping segalanya dekat semenanjung dan bawak balik sarawak nanti masa penutup cuti. so apa lagi kita mulakan lah acara soping menyoping namanya hahahahaa.. tengok jela gambar ye.. ni semua hari hari yang lain mengikut turutan ye.. hehehee..

ni lah first baju yang papa belikan untuk kamu baby heheheheee

hasil tangkapan kali pertama di Tesco Kota Bharu heheheheheee

hasil tangkapan kali kedua dan terakhir di Jusco Kota Bharu heheheee

dan ni pulak khazanah peninggalan mama untuk kamu hahahahaa.. elok elok lagi tau tok ibu simpankan baju mama dulu.. 

dan ni mama tengah rambang mata namanya.. nak pilih pink ke putih pink ke putih pink ke putih.. dan papa pun kata, kang keluar angry bird nanti... hahahahaa ok ok.. kita beli sikit pink sikit putih ok.. lalalalaaa

Sunday, November 27, 2016

Alkisah SnA: First Anniversary

assalammualaikum.. alhamdulillah.. alhamdulillah.. alhamdulillah... syukur tak terhingga. dah genap setahun kita disatukan.. terima kasih, cinta.. terima kasih untuk semuanya.. ok taknak ucap panjang.. ucap depan depan dah tadi hehehee penat pegi wedding dinner ni memang penat sebab malam kan.. hahahaa apa pun tahun pertama memang tahun kenal mengenali namanya untuk kami yang tak bercinta sebelum ni hehehe.... asam garam masin manis semua ada... ok la.. selamat malam....

 27 November 2015

27 November 2016

Friday, September 30, 2016

Alkisah SnA: Selamat Hari Lahir, Ayahanda

assalammualaikum.. alhamdulillah.. harini tamatnya praktikal dan jugak tamat la pengajian selama 6 sem di UPSI. hari ni jugak terus terbang balik sarawak sebab beday boy punya pasal.. hehehee dan esok pulak hari keluarga mrsm betong. so first family day yang ada aku hehehe mestilah nak join.. ok la penat sangat... plan dari jauh memang tersangat penat.. hired orang yang boleh deco bilik hotel, alhamdulillah ada.. then alhamdulillah ain dapat tolong bawakkan orang tu ke bilik hotel untuk deco bilik.. tak sempat jugak jumpa ain.. terima kasih banyak ain.. then alhamdulillah semuanya menjadi seperti yang dirancang.. 

ehem ehem.. nak nyanyi sikit.. happy birthday to you.. happy birthday to you... happy birthday to Abee.. happy birthday to you.. hehehee selamat hari lahir yang ke 30 cinta.. alhamdulillah.. tahun kedua dapat sambut, tahun lepas sebagai tunangan. tahun ni sebagai pasangan. aummm hehehee maaf lah kalau ada yang terkurang ye abee hehehe.. malam semalam suprise masa makan malam form 5.. hehehe terima kasih kak sumie tolong belikan kek dan bagi dekat budak.. dan harini belanja kek sepotong and suprise bilik hotel tema chelsea. hehehee itu je mampu buat masa ni. tak tahu la lain tahun rezeki macamna ye. ada rezeki nak buat macam tahun ni lagi atau tak huhuhuu.. ehemmm wish panjang dah kan tadi... hehehehee malu dekat sini.. ok la penat sangat.. selamat malam....


 ni malam semalam.. 



Selamat Hari Lahir, Ayahanda..

Monday, August 29, 2016

Anakanda SnA: Bertahan Sayang...

assalammualaikum... kisahnya dah nak masuk dua minggu badan ni layu... alahan jangan kata... memang perghh nikmat sangat.. hahahaa tapi takpe asalkan baby sihat dalam ni... kisahnya dah muntah muntah tahap makan je keluar.. minum je keluar.. sampaikan minum air kosong pun keluar balik.. badan jangan kata lemah. layu basi dah rasa.. pegi kerja pagi pagi, dalam kereta la makan, masa tu jugak keluar tengah drive... memang standby plastik banyak banyak dalam kereta....setiap pagi kalau tak keluar dalam kereta, sampai je tadika terus lari masuk tandas.... ngeeeee...

tapi Jumaat lepas ni.. ingat memang nak tahan sampai Sabtu baru p klinik.... tapi nak bangun pun dah tak mampu... kaki rasa lemah sangat... ibu try bagi minum air.. masa tu jugak keluar balik... sebab pagi tu dah bertadah dengan baldi sebab muntah muntah dengan tak dapat tidur.... ibu kata takpelah.. mc jela kalau dah sampai macamni... so mc la haritu...

sampai klinik macam biasa.. memang ramai... lesuuuuuu... sebab perut kosong badan kering... jumpa doktor, doktor suruh kencing nak ambik air kencing... halahaiii.. kencing pun tak keluar.. ada la tiga empat titik.... then dapat result... yang jaga makmal tu tanya, pregnant ke? aah... muka dia risau sangat aku pun blur la tanya kenapa.. dalam hati...'ahhh sudah sangkut kencing kotor lagi la ni....' biasa sangat kena...

sampai je dekat doktor... terus dia tanya berapa kali ni dah muntah, ada la 8 kali pagi ni saja... 'ok ok kamu pegi baring dekat katil tu sekarang.. badan kamu dah kering sangat.. bahaya baby dalam tu...' aku pun terus pegang perut... Allah.... rasa nak menangis masa tu... aku just kisahkan diri sendiri je.. aku lupa yang dalam ni lagi memerlukan... terus aku baring and datang nurse masukkan air.... then ibu terus call ayah... kata aku kena masuk air.. ingatkan dekat situ jela.. then datang doktor tu balik kata 'kamu kena terus bawak ke hospital kkb ye... sebab air kurang sangat so kena refer sana takut jadi apa apa pada kandungan...' akhirnya mengalir jugak air mata.. teruk sangat ke kurangnya sampai kena p hospital...

ibu call ayah balik kata aku kena p hospital terus... then ibu kata, aku kena naik ambulan, ibu balik then nanti ibu datang dengan ayah ke hospital balik... aku pun terlena kejap tunggu ambulan sampai... tiba tiba sedar balik terbukak pintu dekat bilik tu nampak ada nurse lelaki bukak pintu then aku jengah keluar nampak ambulan, huhuhuhuuu sedihnya masa tu... naik then baring la dalam tu.. first time seumur hidup kena naik ambulan sebab sendiri.. dulu naik ambulan sebab bawak anak buah kuning tinggi tapi masa tu dekat Sabah..


memang takleh lena... goyang dia perghhhh... tengok makcik nurse yang jaga aku lek je tidur sambil duduk... aku yang baring ni rasa macam atas awan peningnya.. sampai je terus masuk wad... duduk la 4 hari dalam tu.. total air kena masuk 11 botol kesemuanya.. bengkak tangan jangan kata la... hahahahaa.. nasib la wad ni nurse nurse semua best... then tak ramai sangat belah yang aku duduk ni... then ada aircond.. hahahaaaa alhamdulillah... pagi ni dapat berita baik aku boleh keluar dah.. memandangkan encik syafiq aku pun nak balik sebab aku lemah sangat then ibu ayah terpaksa balik kampung..alhamdulillah...dapat scan baby.. alhamdulillah dah nampak bentuk dah anak mama... hehehee bertahan ye sayang...


Tuesday, July 19, 2016

Anakanda SnA: Anugerah Allah

assalammualaikum.. alhamdulillah.. alhamdullilah.. alhamdulillah.. ceritanya.. memang nak dekat 'bulan merah' tapi hati ni yakin sangat sangat tak tahu nak kata macamna.... memang dia ada dalam ni. so hati ni memang dah berbelah bahagi... dah terlepas dah dari farmasi Rawang tu.... vrommmm pusing balik... then dah ambik parking.... berdebar debar niii... tengok purse... ok cukup duit.. memang nekad nak beli yang digital punya. gatal sangat kan... sebab apa.. sebab taknak buat silap lagi kali ni.... biarlah orang kata gopoh nak tahu awal..... ahhhhhhh lantak! 

masuk farmasi je rasa nak keluar balik.... bukan apa... sebenarnya tak bagitahu Encik Syafiq pasal ni, tu yang jadi macamni... gelisah... sebab selama ni apa semua mesti tanya dulu... ahhhhhh nak jugak tahu! yesss!!! ni yang aku cari... menggigil tangan pegang benda alah tu.. dengan muka macam budak sekolah. hish! aku dah kawin....nak takut apa... rasa macam nak beli banyak banyak buat stock dekat rumah... hahahaaa ok bayar then caww balik!

sampai je rumah terus simpan dalam almari tahap dasar lautan dalam dalam ar supaya tak kantoi dengan ibu.. hahaha biasalah orang tua tua ni kalau boleh suruh tunggu dua bulan tak datang 'bulan merah' baru suruh check.. takpa takpa.... aku sabar tunggu esok pagi... masuk bilik tengok still tak datang jugal 'bff'' ni... ok makin yakin.... 

terjaga pukul 3 pagi.... serious tak dapat tidur sangat sebab excited nak check... 'ni la masanya...' bangun ambik benda alah tu terus check.....

alhamdulillah..... terima kasih Allah..........

Saturday, July 09, 2016

Hari Raya 2016 JoeLati's Family

assalammualaikum.. alhamdulillah... hari yang dinanti selama ni berkumpul satu family besar ni maklumlah satu family di sabah, sarawak, pahang, kedah semuaaa ada... hahahaha taknak cakap banyak sebab happy sangat harini dapat bergambar family besar gelak ketawa semua.. alhamdulillah.. syukur ya Allah..... moga tahun akan datang dan seterusnya, kekalkan kebahagiaan ini hingga ke Jannah. Aamiin...




mudah mudahan tahun depan dukung anak sendiri.. Aamiin... heheheee

Wednesday, July 06, 2016

Alkisah SnA: Raya Pertama sebagai Isteri

alhamdulillah.. syukur.. Selamat Hari Raya Eidulfitri kepada semua pembaca blog yang serba serbi bersawang dah jarang sangat nak mengadap lagi lagi tengah praktikal ni.. hahahaha memang masa tu agak limit. so taknak cakap banyak.. tahun ni raya pertama sebagai isteri dan tahun ni juga pertama kali beraya di negeri lain iaitu Kelantan, kampung suami. alhamdulillah.. dapat family mertua yang sporting dan sangat sangat meriah so tak terasa sangat sedih tu walaupun pagi pagi call ibu sebab nak dengar suara ibu... alhamdulillah.. raya tahun ni family JoeLati tambah dua orang baru.. moga tahun depan terus bertambah.... aamiin... jumaat ni kita balik Selangor beraya pulak ok... hehehee now beraya kelantan dulu... tataaaaa


Monday, June 06, 2016

Alkisah SnA: Setahun Perkenalan Kita

assalammualaikum.. harini start bulan Ramadhan. alhamdulillah masih diberi peluang untuk merasai nikmat berpuasa di bulan Ramadhan bersama ibu ayah dan keluarga tambah pulak tahun ni dah bersuami.. syukur.... harini jugak genap setahun kita kenal yeeeeeeeeeeeeeeee... 06/06 alhamdulillah.. alhamdulillah.. alhamdulillah.. tak sangka awak yang dulu tuuuuuuuu dah jadi suami saya harini. alhamdulillah.. 

harini juga bermulanya kisah berpraktikal aku. hahaha macam tak sangka dah tinggal langkah terakhir sebelum konvo tamat diploma. alhamdulillah... syukur tak terhingga... kali ni semester yang terakhir ni kita berpraktikal segala yang dah belajar selama 5 semester. moga dipermudahkan segala urusan praktikal selama 4 bulan ni sebelum dan selepas.. aamiin... good luck untuk semua yang start praktikal harini.

haiii cikgu syafiq.. boleh sajaa... hihihiiii

Monday, May 16, 2016

Review: Natural Clenx Tea Penyelesaian Sembelit

assalammualaikum.. ok hari ni nak ceritakan hal yang malu jugak la tapi sebenarnya kan ramai je ada masalah sama macam aku ni just malu nak tanya kan... ok ceritanya ni first time kena s-mb-l-t, so memang tak tau laaaa nak buat apa... kalau benda tu nak keluar takpa.. ni langsung tak rasa nak keluar.. dah sampai 4 hari, kepala pun dah tingtong perut dah besar ala ala pregnant pulak padahal dalam tu dah 4 hari punya penyimpanan. huhuuuuu... so pegilah klinik.... doktor bagi ubat air. dia kata makan 3 hari je... tak boleh lebih.. macam seram jugak kan warning dia tu.. so balik tu malam terus minum.... esoknya alhamdulillah... akhirnyaa.......

aku pun terus kan lah makan ubat tuuu.. manis macam lori gula tombang dalam air ja. tapi pelik tak elok jugak.... sampailah habis satu botol ubat tu aku minum selama 3 hari... tak boleh jadi..... search internet tengok cari teh detox.. memandangkan first time nak berdetox detox ni jumpa la teh ni... tanya tanya tanya.. memang orang kata menjadi. kiranya kalau minum malam, esok pagi confirm. confirmmmmmm.. confirm berkampung dalam tandas. so siapa tak tergugatkan... aku pun minta la abee belikan.. abee pun dah kesian tengok aku dengan sakit kepalanya... dengan peningnya.... banyak toxic kan hahahaha...

so belilah teh tu.... malam tu start minum.. dalam kotak tu ada 20 uncang. dan satu uncang tu boleh guna dua kali. nampak tak pekat dia macamna.. hahahaha minum malam tu esok pagi terussssssssssssssss lancar perjalanan...... dan hati pun manyak suka.. and teruskan minum... sampaikan abee pun tertarik nak minum jugak... jangan bubuh gula la ini air untuk detox kalau nak sedap minum teh lain la hahahaha.. memang banyak kali masuk tandas. berkampung la...badan rasa ringannnn je... memang detox la kan. berat turun ke tak tu aku tak tau sebab niat aku bukan nak kurus.. tapi ramai kata berat turun bila minum... so ok la untuk slim melim kan..  nak lancarkan perjalanan ke kan.. hahahaha so kalau korang nak minum pastikan masa tu cuti dan esoknya pun cuti. sebab effect teh ni kira kira 8 jam lepas tu baru dia melaburkan saham... heheheeee....so kepada korang yang ada masalah sembelit, ni la ubatnya. hahahahaha.. but aku tak pasti orang pregnant boleh ke tak ok.. kalau nak tau better tanya doktor tau. selamat mencubaaaa...

Saturday, April 02, 2016

Alkisah SnA: Al-Fatihah...


Terima kasih Allah beri peluang merasa nikmat ni untuk kali kedua walau seketika..

Sunday, March 13, 2016

Alkisah SnA: Majlis Kesyukuran Syafiq Amira

assalammualaikum.. alhamdulillah.. akhirnya selesai juga dua dua belah punya majlis. syukur majlis tadi berjalan dengan smooth...... saja hehehe alhamdulillah.. terima kasih kepada yang sudi datang dan mendoakan untuk kami berdua. ok la kita belanja gambar jela k.. hahahahahaa penatttt...penat... hehehee selamat mencuci mataaa...










hai awkkkkkk.. nak ngoratttt hehehee kbye

Monday, March 07, 2016

TAMAT KULIAH DIPLOMA

assalammualaikum.. alhamdulillah... dengan ini maka berakhirlah kuliah selama 5 semester dalam diploma pendidikan awal kanak-kanak di UPSI dan penutupnya ialah sem 6 ni praktikal. praktikal start bulan 6 sampai bulan 9. so sekarang kita enjoyyyyyyy!!! hahahahaaa.. kbye  

so jom kita tengok gambar gambar dari first kenal housemate dan coursemate sekali hehehe.. sampailah habis sem.... alhamdulillah.. mereka mereka ini lah yang jaga aku dengan baik.. susah senang sakit jatuh sedih gembira gila semua bersama.. terima kasih, Jannah, Kak Anne, Amy, Nina dan sem 5 sorang lagi Nina. hehehe terima kasih semua.. kenangan kita bersama takkan pernah dapat diulang balik tapi akan setia terpahat di hati cewahhhhhhh hahahaa... sayanggggg semua...

SEMESTER 1 

SEMESTER 2

SEMESTER 3

SEMESTER 4

SEMESTER 5

Monday, February 01, 2016

Tuesday, January 05, 2016

HAPPY 20TH BIRTHDAY

assalammualaikum.. 

alhamdulillah..

alhamdulillah...

alhamdulillah....

syukur....... dah 20 tahun hidup. dipinjam segalanya oleh Allah. tambah lagi befday kali ni dah bersuami. alhamdulillah.. masih bersama ibu ayah dan family in shaa Allah bertambah tahun ke tahun hehehehe tahun ni bulan 3 sorang lagi anak buah. aummmmm... tak sabarnya nak timang anak.... ehemm.. anak buah........ hehehee terima kasih pada semua yang wish.. terima kasih atas doa semua.... dan terima kasih utama pada suami....... tiba tiba jadi romantik ye malam tadi. hehehehe terima kasih bagi rehat untuk diri ni sebab befday la kan hehehe takyah masak. tapi dah warning awal hari ni je ahahaa k fine. then terima kasih bawak dating sampai ke Sibu walaupun baru balik penat penat dari kerja. then bawak jalan isteri ni pulak. serious nak nangis masa tu dengan tengok muka letih abee tu. lagipun nak p cari set pinggan mangkuk sekali. so ok jela.... dan rezeki tak berpihak pada kita kali ni kan... huhuhu tak da pun set nya. tapi tapi tapi ada orang tu pulak dapat beli seluar baru ye... hehehee huntunglah.... lain yang nak beli lain yang dapat beli.. hahahaha sabo jela.. takpe.. abee tahu isteri abee ni happy jugak dapat jalan jalan.. terima kasih cinta sayang rindu.. terima kasih sudi jadikan diri ni isteri abee.. terima kasih.... ehem sebak pulak hahahaha ok ok sambung.. wishlist nak dapat Hello Kitty besar tercapai dan dapat kek HK sekali. hehehehee terima kasih semuaaaaaa....



Friday, January 01, 2016

Tahun Baru 2016

assalammualaikum.. alhamdulillah alhamdulillah.. alhamdulillah... masih dipinjam nyawa untuk masuk tahun baru iaitu tahun 2016. syukur tak terkata. tahun baru.. azam baru.. maklumlah dah title Puan ni kena la azam baru sebab tahun baru kali ni dah bersuami. alhamdulillah... so tadi sebelum fly, sesi memotong kek advance befday ibu buatkan. cheese cake opkos hehehehe.. sempat melantak dulu sebelum gerak hahahaha.. terima kasih ibu.. tak pernah lupa nak buatkan kek untuk mira. hehehe nanti mira balas balik ok.. heheee ok la takde nak kata banyak kot. penat baru sampai rumah baru. hehehee tahun baru balik rumah baru. rumah suami duduk selama ni.. kali ni berdua la kita. ngam ngam cuti midsem so ikut balik sekali ke sarawak. ok la.. selamat tahun baru semuaaaaaaa....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...