Sunday, November 25, 2012

#1 Resepi Pavlova

salam semua. ok semalam birthday Abg Ijun, aku ada buat kek. first time ok.. kek apa? kek Pavlova. wahhh sedap tuuuuu.. eceh! bukan nak puji sendiri, tapi memang sedap hasilnya. cuma ada kehangusan sikit warna dia disebabkan kesilapan suhu oven. tapi tak rasa pun kepahitan tu. sokey la.. first time. eh senang je buat kek ni actaully.. *bajet belagak kan* hahahaa.. serious la.. then ramai tanya resepinya. so nak kongsi dengan semua orang.. jangan sia-sia kan ye.. lagi lagi untuk pelajar sekolah yang sedang syiok bercuti macam aku! hahahahaa.. apa salahnya kita try benda baru.. ye dak? bila korang habis baca resepi ni, mesti korang rasa nak buat. TRY IT! Good Luck!

bahan-bahannya..

3 biji putih telur gred A
1 biji limau nipis @ 1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil esen vanilla
setengah cawan gula halus
setengah sudu besar tepung jagung
250g whipping cream

step 1..

putih telur dan gula halus dipukul sebati


step 2..

masukkan esen vanilla, limau nipis @ cuka dan tepung jagung. pukul hingga sebati.


step 3.. 

panaskan oven 150c

step 4..

alaskan loyang dengan kertas minyak.
tuangkan sebatian tadi ke atas kertas minyak.

step 5..

bakar selama 1jam dengan api atas bawah 100c-120c sehingga betul betul nampak garing. jangan terlampau garing, nanti hitam macam aku buat. hahahaa :D


step 6..

pukul cream hingga betul betul kembang. kalau beli yang dah siap kembang, tak payah pukul. buh je atas cake yang dah dibakar tadi tu.


step 7..

susun buah mengikut kesenian anda. SIAP! ni lah hasilnya.. Selamat Mencuba!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...