Saturday, September 07, 2013

Darah Remaja Panas Menggelegak!

salam semua.. wahhhhh SPM makin hampir lewwww.. jantung makin dah nak putus lewww.. hahahaa tapi wa tetap relax cool ais pe semua la kan. dan bukan bermaksud wa tak buat apa apa.. wa ni ada penyakit takleh tension tension... bila wa tension, wa akan buat benda yang tak sepatutnya wa buat. hahahaha jadi bagi mengelakkan wa buat benda benda karut mengarut, fikir bukan bukan pe semua.. wa tetap enjoy walaupun SPM nak dekat. cuma study tu istiqomah la.. dalam kelas, tumpu habis. bila cikgu keluar je.... habis bertukar balik jadi wa yang gila gila macam takde exam. bila cikgu masuk je automatik jadi wa yang bagaikan pelajar cemerlang SPM tahun ni. eh? hahahaa Amin..... apa salahnya disamping berusaha, ada nak berangan sikit.. hehehee

so hari cuti gini, wa selalu landing landing je lepas subuh study sikit then terus melepak dalam bilik atas katil ngadap laptop dok usha usha berita or blogwalking eh bukan dead walking ok.. blog je wa mampu... pasal kecantikan la.. pasal futher study la... pasal kerja la... pasal isu isu semasa la... and hari ni pasal isu kawin muda. tajuk pun rare hokey! kalau nak tau, wa sokong 100% isu ni. hehehee bukan bermakna wa gatal mengenyam ok.. wa ni bukan alim cam ustazah pung.... wa biasa biasa.. wa nakal. nakal tak bermaksud wa bersosial tak tentu hala. wa nakal macamana budak still sekolah. nak happy je.. dengan kengkawan dekat sekolah. life wa sebenar dekat sekolah. serious wa cakap lu... hehehehee

wa ni berpengalaman bab cintan jintan munyet ni. sape kata wa tak pernah? wa pernah lewww.. tapi bila fikir balik. ada baik buruknya.. bila fikir buruknya, istighfar banyak banyak. solat taubat wa mampu buat. sujud memohon ampun wa pohonkan pada yang Esa. yela.. bercouple pun dosa. apatah lagi zina mata, zina hati, zina telinga pe semua. bila fikir baiknya.. terus senyum ala ala barbie gitu. hahahaa.. wa syukur sangat sangat sebab wa dapat mengenal hati and perangai or taring taring lelaki durjana. LELAKI DURJANA???!! wakakakaa.. padan muka. siapa suruh mainkan perasaan wanita. cehhh ayat ajet ajet je.. dulu memang nangis bila fikir kena main. sebab dulu kalau cintan ni family langsung tak tau. kau nak mati kalau family tau.. hahahaaa.. biasa la.. minat minat dekat lelaki... gatai sangat dah! kecik kecik tu je kau fikir.. habeh! kena basuh tak pasai pasai....


bila putus je nangis senyap senyap. bersyukur jugak sebab dulu masa jadi munyet dulu parents tak kasi guna phone. syukur sangat sangat. so tak mengkhayal sangat.. tapi bila tengok adik wa sekarang, hamboi... berlemak lemak disukai ramai lagi. family wat lek wat cool je bila dia bercouple. wa panasss ulur hati je bila fikir. dulu wa langsung takleh berkawan dengan lelaki. dekat sekolah, sekolah punya cerita. bila dekat rumah, takde! lifeless gile... biasalah.... adik beradik wa ada 2 perempuan je. ayah ibu jaga kami bagaikan sang puteri di dalam kaca. jaga habeh! itu tak boleh... ini tak boleh.... masa tu rasa nak memberontak la kan... berapa kali masuk hospital sebab tension. hahahahaa.. biasalah...remaja.. darah panas la katakan.

tapi bila dah ke arah dewasa ni, bersyukur sangat wa dijaga macam tu... sebab sekarang baru mata terbuka. baru nampak kebaikan yang tak terkira banyaknya bila wa dijaga bagaikan dalam kaca oleh ayah ibu. bila tengok kawan yang liar sikit je... wa ucap syukur banyak banyak. alhamdulillah wa dijaga dan dididik dengan sempurna untuk jadi wanita yang solehah. wa bukan nak kata bangga, tapi wa bangga jugak la ada parents yang macam ni.. walaupun lifeless jugakla.. tapi ayah ibu tetap faham kami. bukan anak perempuan je. anak lelaki pun sama je ayah jaga. tak macam budak lelaki sekarang... abang abang and adik wa langsung tak boleh keluar melepak... no rokok... no shisha... no whatsoever yang tak sepatutnya manusia perlu. semuanya ayah ibu jaga. bila buat salah je... tak kira! semua kena rotan. rotan dekat buntut tu.. ha...... siapa yang pernah kena tu, bersyukur la.. sebab itu salah satu tandanya ayah ibu sayangkan kita. tak manjakan sangat. nak kita selamat dunia akhirat.

biasa lah remaja.. mesti nak enjoy dengan kawan kawan.. siapa kata wa tak pernah teringin, menipu la.... semua tu wa nak rasa. lepak dengan kawan. keluar sendiri. shopping whatsoever la.. enjoy your life katanya... tapi wa tak pernah rasa. bila try je.... serious wa cakap lu.... tak tenang woooo... ayah ibu dok risau.. anak perempuan dekat luar tanpa dorang. terus wa taubat takkan buat lagi. tapi wa bersyukur ada adik beradik yang banyak bagi sokongan. lagi lagi wa ni anak perempuan bongsu. perempuan pulak 2 beradik je. yang 4 lagi lelaki. so wa bagaikan dijaga oleh 3 abang campur 1 adik, 1 abang ipar. wa rasa macam ada bodyguard. orang lain banyak yang kata hidup wa ni tak best la apa la... lu orang pikir wa ada kesah???? hahahaha... wa dah besar. adik beradik and parents pun dah anggap wa orang besar. wa ada abang yang boleh teman wa nak turun KL.... pegi mall.. tengok wayang dengan dorang.. ayah ibu bawak p melancong.... siapa kata wa tak enjoy? lagi enjoy ada la.. lu orang jelesss sebenarnya ni kan......hehehee

bagi wa enjoy boleh.. cuma ada batas batasnya... ISLAM. mana hala tuju kita selain daripada nak ke Syurga Allah? bagi tau wa sikit... wa rasa tak tuju mana dah.. cuba la tanya orang sekeliling lu... dorang nak kemana... kalau yang hanya fikirkan duniawi, gerenti dorang akan kata "aku nak kerja besar, duit poket besar, kereta besar, rumah besar, bini/suami pun besar" hahahahahaa... kubur besar taknak? kita kena ingat.... dunia ni hanyalah pinjaman semata mata. tak bersyukur ke dengan apa yang kita ada sekarang. apa salahnya kita gunakan semua yang kita ada sekarang ke jalan Allah pulak. ye tau... ni semua ayah ibu punya. habeh kerja kita nak enjoy habiskan duit ayah ibu la ye? bab agama mana kau belajar? kau ingat ayah ibu tu kerja cop duit? bangga sangat dapat itu ini semua... helo! kalau sekadar guna duit ayah ibu, jangan nak bangga sangat la kan..... wa buat apa dengan harta yang ayah ibu bagi? wa simpan masuk bank. dari lahir lagi dorang dah bukak account bank. berapa dah sekarang yang terkumpul? wa pun tak pernah kira.. beribu kot... silap silap berjuta?!!! OMGEEEE... hahahaa memain jela..

so moral of the post of the day of today of whateverlah... enjoy boleh. TAPIIIIIIII... berpada pada... sentiasa bersyukur bukan sentiasa merungut. Allah marah tau..... hehehehee salam semua. selamat berhujung minggu..

2 comments:

  1. cerita yang menarik dan tertarik. Biasalah tu jiwa remaja sedang bergolak. Mampu atau tak, kena kawal. Syukur, ada family yg sentiasa jaga anak2. Tanda mereka syg anak2..betul tak..hehe

    jemput singgah sini...
    http://mindakabur.blogspot.com/2013/09/menyerlahkan-bakat-atau-sekadar-mencapap.html

    Sudi follow la..follow blog awak sekali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehee.. ye. perkara biasa yg semua org pernah rasa dan akan rasa. Alhamdulillah..... tepat sekali! hehehe.. insyaallah... syukran sebab sudi jenguk blog simple ni.. :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...